HISTORIA

W 2003 r. zakład produkcyjny został zmodernizowany. Zainstalowano nowoczesną linię technologiczną do produkcji serów typu mozzarella. Dzięki temu mogliśmy rozpocząć produkcję serów pod własną marką handlową: BOGONI. Zakupiono również maszyny pakujące i etykietujące. W 2004 r. zakład produkcyjny spełnił wymogi sanitarno-weterynaryjne prawodawstwa polskiego i Unii Europejskiej, co zostało potwierdzone otrzymaniem stosownego certyfikatu. W tym okresie nastąpił również znaczący wzrost zatrudnienia. Dokonane inwestycje wpłynęły bezpośrednio na poszerzenie grona klientów firmy o sieci handlowe, sklepy detaliczne, pizzerie, firmy cateringowe i zakłady cukiernicze.

Obecnie firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji serów.

Produkty BOGONI cieszą się uznaniem wśród klientów, o czym świadczyć mogą zdobyte przez nasz zakład nagrody i wyróżnienia.


Firma m.in. została dwukrotnym zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w plebiscycie Małopolski Smak w kategorii dania gotowe (za ser BOGONI). Byliśmy też wielokrotnie nominowani przez Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu: Polski Producent Żywności , a otrzymaliśmy to wyróżnienie w 2003 roku.

Możemy się również poszczycić nagrodą: Najlepszy produkt Ziemi Tarnowskiej , uzyskaną w 2005 r. W 2011 r. firma została laureatem Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA i otrzymała licencję uprawniającą do posługiwania się godłem promocyjnym AGRO POLSKA.

Produkty BOGONI dostarczane są klientom za pośrednictwem specjalistycznych sieci handlowych m.in.: Carrefour, Delikatesy Centrum, Spaar, Bacówka, Makro oraz hurtowni, sklepów detalicznych, a także firm cateringowych.

W latach 2015 – 2019 dział rozwoju firmy prowadził prace badawczo-rozwojowe związane z wykorzystaniem składników serwatki, tj. białek serwatkowych i permeatu serwatki (odbiałczanej izotonicznej serwatki ). Projekt prowadzony był w początkowym etapie we współpracy z katedrą mleczarstwa Uniwersytetu Rolniczego w Rzeszowie pod przewodnictwem prof. Agaty Znamirowskiej.


W 2018 r. złożono wniosek do Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 Kredyt na innowacje technologiczne. W wyniku konkursu projekt pn. „Wdrożenie technologii produkcji napojów bezalkoholowych w oparciu o serwatkę” otrzymał wsparcie finansowe i rozpoczęto rozbudowę zakładu i instalację nowoczesnych linii technologicznych.

W 2020 r. firma BOGONI wprowadziła na rynek innowacyjne i prozdrowotne napoje z serwatki, stając się liderem w tej kategorii. Oferowane napoje nie mają odpowiedników na rynku polskim.

Możemy zapewnić, że nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa. Będziemy się rozwijać dla Państwa!



W naszym zakładzie realizujemy projekt pod nazwą: „Wdrożenie technologii produkcji napojów bezalkoholowych w oparciu o serwatkę”
w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Poddziałanie 3.2.2.