HISTORIA

Firma BOGONI została zarejestrowana 01.01.1993 r. Przez pierwsze lata głównym przedmiotem naszej działalności był handel mlekiem i środkami do produkcji rolnej. W kolejnych latach poszerzaliśmy zakres prowadzonej działalności obejmując od 1998 r. działalność produkcyjną. W 1998 r. zostały zakupione: prosta linia technologiczna pasteryzująco - wirująca oraz wanna twarożkarska, prasy, pakowarka próżniowa i inne, co pozwoliło firmie nam (pod nazwą MLEK-BOG s.c.) na rozpoczęcie produkcji wyrobów mleczarskich - twarogów i śmietany. W 2003 r. zakład produkcyjny został i zmodernizowany. Została zakupiona nowoczesna linia technologiczna do produkcji serów typu mozzarella, co pozwoliło na produkcję serów o marce handlowej BOGONI. Zakupiono również maszyny pakujące i etykietujące. W 2004 r. zakład produkcyjny spełnił wymogi sanitarno-weterynaryjne prawodawstwa polskiego i Unii Europejskiej, co zostało potwierdzone otrzymaniem stosownego certyfikatu. W okresie tym nastąpił również wzrost zatrudnienia. Dokonane inwestycje wpłynęły bezpośrednio na poszerzenie grona klientów Firmy o klientów komercyjnych (np. sieci handlowe, sklepy detaliczne, pizzerie, firmy cateringowe, zakłady cukiernicze).


Obecnie Firma specjalizuje się w produkcji serów Bogoni” (typu mozzarella). Sztandarowym wyrobem Firmy są kulki serowe BOGONI (w przeciwieństwie do konkurencji, Firma oferuje ser bez zalewy). Marki wchodzące w skład sera Bogoni to: Kulki serowe BOGONI przekąskowe, Serowa Liga Mistrzów, Ser Bogoni kanapkowy, Ser Bogonirella sałatkowo-kanapkowy. Spółka bazuje na naturalnych surowcach i półproduktach, dzięki czemu wytwarzane produkty mają swój wyjątkowy, naturalny smak i wysoką jakość. Wyroby Spółki, przez swoją innowacyjną formę, sprawdzają się nie tylko jako wyśmienity składnik różnego rodzaju posiłków, ale również wygodna w wykorzystaniu przekąska.
Produkty BOGONI cieszą się uznaniem wśród klientów, o czym świadczyć mogą zdobyte przez Firmę nagrody i wyróżnienia. Firma m.in. została dwukrotnym zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w plebiscycie Małopolski Smak w kategorii dania gotowe (za ser BOGONI), była wielokrotnie nominowana przez Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu Polski Producent Żywności oraz otrzymała ten tytuł w finale ogólnopolskim w 2003 r. Uzyskała też nagrodę Najlepszy produkt Ziemi Tarnowskiej w 2005 r. Firma w 2011 r. została laureatem Ogólnopolskiego konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA i otrzymała licencję uprawniającą do posługiwania się godłem promocyjnym AGRO POLSKA.
Produkty BOGONI dostarczane są klientom za pośrednictwem specjalistycznych sieci handlowych m.in.: Carrefour, Delikatesy Centrum, Spaar, Bacówka, Makro lub hurtowni, sklepów detalicznych oraz firm cateringowych.


W latach 2015 – 2019 dział rozwoju firmy prowadził prace badawczo-rozwojowe związane z wykorzystaniem składników serwatki tj., białek serwatkowych i permeatu serwatki (odbiałczanej izotonicznej serwatki ). Projekt prowadzony był w początkowym etapie z katedrą mleczarstwa U.R. w Rzeszowie pod przewodnictwem prof. Agaty Znamirowskiej.
W 2018 r. złożono wniosek do Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 Kredyt na innowacje technologiczne. W wyniku konkursu projekt pn. „Wdrożenie technologii produkcji napojów bezalkoholowych w oparciu o serwatkę otrzymał wsparcie i rozpoczęto rozbudowę zakładu i instalację nowoczesnych linii technologicznych.
W 2020 r. Firma Bogoni wprowadziła na rynek innowacyjne i prozdrowotne napoje z serwatki stając się liderem w tej kategorii.

BOGONI oferuje wysokiej klasy artykuły, nie mające odpowiedników na rynku polskim, dzięki czemu Spółka osiągnęła pozycję lidera mając tym samym silną pozycję wobec swoich odbiorców i dystrybutorów.


Projekt pn. „Wdrożenie technologii produkcji napojów bezalkoholowych w oparciu o serwatkę” dofinansowany i zrealizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Logowanie

Nie pamiętasz hasła?

Stworzyć konto?