ŻUREK BOGONI NA SERWATCE
Żurek BOGONI na serwatce jest produktem wytworzonym na bazie serwatki pochodzącej z produkcji serów BOGONI. Do podstawowego składnika dodawana jest mąka pszenna i owsiana, czosnek oraz sól, a następnie całość ukwaszana jest w procesie „kiszenia”.
Żurek BOGONI wyróżnia się tym, że jest bogatym źródłem:
- najlepiej przyswajalnych białek serwatkowych o najwyższej wartości biologicznej;
- cysteiny, tj. aminokwasu, z którego komórki produkują glutation, czyli najważniejszy antyoksydant (przeciwutleniacz) odtruwający komórki i blokujący uszkodzenia tkanek;
- witamin B1, B2, B6, B12 i innych;
- kwasu pantotenowego;
- składników mineralnych: fosforu, wapnia, jodu, sodu;
- laktozy (cukru mlecznego).
Produkt ma lekko kwaskowy, słony, czosnkowy smak i jasnoszarą, niejednorodną barwę.
Składniki: permeat serwatki (z mleka), mąka pszenna, mąka owsiana, sól, czosnek, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej
Przechowywanie : przechowywać w chłodnym miejscu
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość odżywcza | 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 221 kJ / 52 kcal |
Tłuszcz | 0,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 10 g |
Cukry | 2 g |
Białko | 1,6 g |
Sól | 2,5 g |
Masa netto: 400 ml
Opakowanie jednostkowe: butelka plastikowa
Opakowanie zbiorcze: zgrzewka (folia termokurczliwa) -15 sztuk; paleta - 1440 sztuk
W naszym zakładzie realizujemy projekt pod nazwą: „Wdrożenie technologii produkcji napojów bezalkoholowych w oparciu o serwatkę”
w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Poddziałanie 3.2.2.